Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Parket of laminaat

Indien u geen geld voor een traditionele parketvloer heeft of de voordelen van laminaat verkiest boven de kwaliteit van een echte houten vloer, dan is parket laminaat wellicht een aanrader.

De keuze voor een van deze mogelijkheden is er één die u zelf dient te maken. Beide hebben hun voor- en nadelen. Over het algemeen kan gesteld worden, dat een parketvloer een leven lang mee gaat, mits hij op de juiste manier onderhouden wordt uiteraard. Dat kan van laminaat niet gezegd worden. Daar staat wel weer tegenover dat het relatief goedkoop is en snel en simpel te leggen is, en dat het zeer slijtvast, vlekongevoelig en vooral onderhoudsarm is. Dit artikel beschrijft de belangrijkste kenmerken van laminaat parket die helpen bij de keuze. Voor aanvullende informatie kan je ook terecht bij een vloeren-expert in Beverwijk, Goes of IJsselstein voor advies op maat.

Dessins, uitstraling en duurzaamheid
Parket laminaat is zoals al eerder gezegd in veel dessins en patronen verkrijgbaar. U zult dan ook ongetwijfeld een uitvoering kunnen vinden die bij u en uw interieur past. Daar komt nog bij dat het zeer uiteenlopend toegepast kan worden. Zo kan niet alleen de woonkamer ervan worden voorzien, maar ook slaapkamers. Zelfs bedrijfsruimtes worden er tegenwoordig van voorzien. De voordelen ervan worden zo gecombineerd met de warme en comfortabele uitstraling van een traditionele parketvloer. Bijkomend voordeel van laminaat is, dat het bij een eventuele verhuizing gedemonteerd en meegenomen kan worden. Gemiddeld genomen kan het namelijk 3 keer verhuisd worden.

Kwaliteit en gebruiksklasse
De gemiddelde kwaliteit van laminaat is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch zijn er nog steeds veel verschillen tussen de ene soort en de andere.

  • Op de eerste plaats dient u te letten op de gebruiksklasse. De toplaag moet namelijk bestand zijn tegen het dagelijkse gebruik, en uiteraard zal het in een slaapkamer minder belopen worden dan in bijvoorbeeld de gang of woonkamer. Houdt hier dan ook rekening mee bij de aanschaf. Op de verpakking staat de klasse altijd vermeld, en ook de webwinkels vermelden deze bij hun producten.
  • Een ander verschil is de oppervlakte afwerking. Let er altijd op dat het geen plastic uitstraling heeft. Kies altijd voor de soorten met een houten uitstraling. Er is tegenwoordig laminaat verkrijgbaar dat nauwelijks is te onderscheiden van een traditionele parketvloer.

Nadelen waarmee rekening moet worden gehouden
Ondanks dat goed laminaat nauwelijks is te onderscheiden van een traditionele parketvloer, en bovendien nog snel en makkelijk is te leggen ook, kleven er ook enige nadelen aan.

  • Zo is een laminaat niet meer te repareren als de toplaag kapot gaat of beschadigd raakt. U zult de betreffende planken dan moeten vervangen.
  • Een ander nadeel is, dat laminaat nooit zal verouderen zoals het traditionele parket wel doet. Deze laatste wordt door de jaren heen alleen maar mooier, terwijl laminaat in principe alleen maar minder mooi zal worden als gevolg van het dagelijkse gebruik.

Plaats een reactie