Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Vloerdelen

Een echte houten vloer die bestaat uit vloerdelen geeft een bijzondere karakteristieke uitstraling en een warme nostalgische sfeer.

Dit is dan ook de reden waarom mensen kiezen voor houten delen, die verkrijgbaar zijn in allerlei maten en soorten. Een van de veel gebruikte houtsoorten voor het maken van delen, is eiken. Dit komt omdat de typische eigenschappen van eiken zoals de sterkte en hardheid, belangrijke kenmerken zijn om een vloer van goede kwaliteit te krijgen, die ook nog eens lang mee gaat. Delen kunnen bovendien op meerdere manieren gelegd en behandeld worden, zodat er enorm veel mogelijkheden zijn om de gewenste uitstraling in een woning te kunnen creëren.

Keuze voor soorten hout
Bij een echte houten vloer is er sprake van massieve delen, die uit verschillende soorten hout kunnen worden gemaakt.

  • Naast eiken is het bijvoorbeeld ook mogelijk om grenen te kopen. Grenen is minder sterk dan eiken en bovendien zachter, waardoor er eerder beschadigingen kunnen optreden.
  • Ook beuken en kersenhout lenen zich voor het vervaardigen van delen en wat dat betreft is er dan ook volop keuze uit houtsoorten.
  • Een van de exclusievere houtsoorten waarvan vloerdelen kunnen worden gemaakt, is de walnoten houtsoort, die een bijzondere fraaie structuur heeft.
  • Naast de eigenschappen zoals sterkte en hardheid van het hout, zijn er vooral veel verschillen te ontdekken in de structuur en tekeningen van de verschillende soorten hout. Frans eiken beschikt bijvoorbeeld over veel tekening in het hout met een grove structuur, en passen dan ook prima in een stoer interieur.

Oude of verouderde vloerdelen
In bepaalde woningen zijn nieuwe vloerdelen net niet geschikt genoeg om het karakter van het interieur en de woning te benadrukken. In dat opzicht zijn er ook mogelijkheden om te kiezen voor het gebruiken van oude of verouderde vloerdelen. Oude delen zijn bijvoorbeeld verwijderd uit kloosters en pakhuizen en kunnen voor hergebruik in aanmerking komen, met als voordeel dat deze over een verweerd uiterlijk beschikken waardoor het oude karakter benadrukt wordt. Het is ook mogelijk om wel voor nieuwe delen te kiezen, maar dan gebruik te maken van varianten die op kunstmatige wijze bewerkt zijn, waardoor ze een verouderd karakter hebben gekregen.

Methoden van leggen
Het leggen kan op allerlei manieren gedaan worden en welke methode het meest geschikt zal zijn, is onder meer afhankelijk van de ondervloer, het type hout, de ruimte zelf en de belasting van de vloer.

  • Een van de mogelijkheden om delen te bevestigen, is door deze te spijkeren of te schroeven op de ondervloer.
  • Een andere mogelijkheid waar gebruik van kan worden gemaakt, is ervoor te kiezen de delen te verlijmen.
  • Delen die over een mes en groef beschikken aan de kopse kanten, kunnen los gelegd worden. Nadeel hiervan is dat de delen eventueel omhoog kunnen komen aan de kopse kant, door kromtrekking als gevolg van vocht of warmtewisselingen.

Plaats een reactie