Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Massief houten vloer of lamelparket?

Bij de keuze voor een houten vloer wordt u de volgende vraag gesteld: “Wilt u een massieve houten vloer of wilt u lamelparket ?'”

Massieve houten vloer
Een massieve houten vloer blijft altijd geliefd en heeft bewezen praktisch en mooi te zijn. Het rendement van de productie van massieve houten vloeren is erg hoog. Alle ruwe houten planken kunnen worden geschaafd en worden voorzien van mes-en groef verbinding. Bij plankenvloeren mogen er verschillende lengtes voor 1 houten vloer worden geleverd zodat alle planken meekunnen.

Bij bijvoorbeeld de productie van lamelparket moet altijd rekening worden gehouden met de maten van de multiplex onderlaag. Hierdoor worden er slechts ca. 3 lengtematen per houten vloer geleverd, terwijl dit bij een massieve houten vloer een veelvoud kan zijn. Massieve houten vloeren zijn leverbaar in breedtes van 10 cm tot wel 30 cm.

Voordelen massieve houten vloer
Hout werkt onder invloed van schommelingen in relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. We hebben bij een massieve houten vloer slechts met 1 krimpcoefficient te maken. De werking van het hout is daarom verklaarbaar en reguleerbaar. Bij een massieve houten vloer met noesten kunnen de meeste noesten gewoon in de houten vloer blijven zitten. Eventuele open noesten kunnen worden gestopt met een papje van zaagmeel en lijm. De massieve houten vloer oogt daarom vaak natuurlijker dan een lamelparket houten vloer met noesten. De prijs van een massieve houten vloer met noesten is lager dan de prijs van lamelparket.

Tip: bekijk nu direct alle beschikbare vloerenleggers in onder andere Enschede, Hengelo, Rijssen en vele andere plaatsen!

Nadelen massieve houten vloer
Hout werkt onder invloed van schommelingen in relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. Wanneer het klimaat binnen de kamer te droog is of te nat, zal de massieve houten vloer kunnen werken. De spanveren dienen de massieve houten vloer dan op spanning te houden. Wijkt u van de regel af dat een massieve houten vloer niet zwevend kan worden gelegd in kamers breder dan 7 meter dan kunnen de spanveren niet sterk genoeg zijn om de houten vloer in toom te houden. Dit geldt ook voor plankbreedtes van 20 cm of breder, waarbij de houten vloer toch zwevend wordt gelegd.

Lamelparket houten vloer
Lamelparket is een zogenaamd samengestelde houten vloer. De plank van de houten vloer bestaat uit 3 essentiele onderdelen

  • Toplaag van massief hout ; meestal 4 mm. of 6 mm. dik
  • Lijmlaag die voldoende elastisch is
  • Onderlaag van minder werkende houtlaag; vaak uit hoogstaand multiplex

Over elk van deze 3 onderdelen van de lamelparket houten vloer zijn opmerkingen te maken. Heel belangrijk is het dat elk van de hoogstmogelijke kwaliteit is. De ketting breekt immers altijd bij de zwakste schakel en dit geldt zeker voor een lamelparket houten vloer.

Voordeel lamelparket houten vloer
Hout werkt onder invloed van schommelingen in relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. De onderlaag van multiplex heeft een kleinere krimpcoefficient dan de krimpcoefficient van het hout. De werking van muur tot muur in de kamer zal derhalve kleiner zijn dan bij een massieve houten vloer.

Nadeel lamelparket houten vloer
Hout werkt onder invloed van schommelingen in relatieve luchtvochtigheid en temperatuur. Omdat de onderdelen van een lamelparket houten vloer bestaan uit 3 verschillende materialen die elk anders reageren op deze schommelingen. De spanning door de werking van hout toont zich bij lamelparket in onderlinge spanning binnen de plank van de houten vloer. Dit kan leiden tot scheurvorming in de houtentoplaag of tot het trekken van blazen wanneer de houtlaag zich lostrekt van de onderlaag.

toplaag van lamelparket houten vloer
Koop geen lamelparket met een toplaag dunner dan 4 mm. De houten vloer zal een te korte levensduur hebben door slijtage. De houten vloer kan ook nauwelijks nog kunnen worden opgeschuurd en opnieuw worden geolied.

Een veel groter gevaar bij een lamelparket houten vloer met een toplaag dunner dan 4 mm. is echter dat de verhoudingen binnen de plank niet meer kloppen. Bij werking van de lamelparket houten vloer zal de onderlaag en lijmlaag zo sterk zijn dat de toplaag waarschijnlijk zal gaan scheuren.

Lijmlaag van lamelparket houten vloer
De lijmlaag van een lamelparket houten vloer dient van hoogwaardige kwaliteit te zijn. De lijmlaag dient namelijk zo elastisch te zijn dat de verschillen in werking tussen de toplaag en de onderlaag van lamelparket opgevangen wordt. Alleen de duurste lijmen voor lamelparket zijn hiertoe instaat.

Wij waarschuwen u voor leveranciers die een minderwaardige lamelparket houten vloer verkopen en u bij problemen de schuld zullen geven door te zeggen dat u de relatieve luchtvochtigheid in de kamer niet op orde heeft gehouden.

Onderlaag van lamelparket houten vloer
De onderlaag van lamelparket is misschien wel het belangrijkste gedeelte van de lamelparket houten vloer. De lamelparket houten vloer bestaat namelijk voor minimaal 2/3 uit deze onderlaag. Toch kijken alle consumenten altijd alleen naar de toplaag van hout wanneer ze een lamelparket houten vloer bekijken.

Plaats een reactie