Laminaatvloer vergelijken
Laminaatvloeren zijn makkelijke vloeren: glad, goed schoon te houden en krasvast. Maar het ene laminaat is het andere niet en de kwaliteit zit hem vooral in de toplaag. Grof gezegd maakt men een onderscheid tussen hogedruklaminaat en lagedruklaminaat. Hogedruklaminaat heeft een bovenste laag, bestaande uit verschillende lagen melamine – een soort kunststof – die samengeperst worden tot één beschermende laag. Hogedruklaminaat is prima bestand tegen krassen en stoten. Bij lagedruklaminaat bestaat de bescherming uit een toplaag waarin melamine is verwerkt.
Waarom laminaat?
Laminaat als vloerbekleding zorgt voor de nodige sfeer in je woning. En wees gerust, voor ieder interieur is er een bijpassende soort laminaat te vinden. Laminaat is er in vele materialen, patronen en prijzen, van klassiek tot trendy. En op het vlak van kwaliteit kan laminaat met alle mogelijke materialen wedijveren. De kwaliteit van laminaat ging er de laatste jaren immers opmerkelijk op vooruit en wordt nu in verschillende lagen geproduceerd. Daarnaast vergt het ook weinig onderhoud. Je kunt een vloer ook relatief eenvoudig weer verwijderen.
Slijtvaste beschermlaag
De prijs van laminaat hangt van verschillende factoren af, in de eerste plaats van het materiaal. Welke eisen stel je aan je vloerbekleding ? Wil je een laminaatvloer voor het leven, kies er dan een met een kwalitatieve beschermlaag, want op het moment die extra beschermlaag is verdwenen moet je ook je laminaat dringend vervangen. Laminaat met een slijtvaste beschermlaag moet voor de beste soort parket niet eens onderdoen.
Intens gebruik
Waar ben je van plan laminaat te leggen? Hou er rekening mee dat laminaat in je woonkamer vlugger slijtage zal vertonen dan bijvoorbeeld in je slaapkamer. De kwaliteit van laminaat is gemakkelijk te herkennen aan zijn nummer. Hoe hoger dat nummer, hoe beter je laminaat geschikt is voor intens gebruik. Slijtvast laminaat voor thuis heeft bij voorkeur een nummer tussen 21 en 23.
Prijzen variëren
De prijzen van laminaat variëren sterk en hangen in grote mate af van de kwaliteit van hun beschermlaag. Laminaat is er in alle motieven en kleuren en is soms niet van een échte parketvloer te onderscheiden. Parket met een vergelijkbare kwaliteit is meestal heel wat duurder. En voor het kiezen van laminaat moet je nu zelfs je huis niet meer uit. Laminaat kies je nu ook online vanuit je vertrouwde thuisomgeving en dit in vele gevallen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding.
Welk laminaat kiest u?
De kwaliteit van het laminaat herkent u aan de cijfers op de verpakking. Producenten geven laminaatvloeren voor in woningen een cijfer van 21 tot 23 en laminaat voor bedrijfsvloeren een getal van 31 tot 33. De ’1′ is geschikt voor vloeren die licht belast worden, terwijl vloeren met een ’3′ veel intensiever gebruikt kunnen worden. In een slaapkamer kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met laminaat met cijfer 21, maar als u een hond heeft, met een rollator door het huis loopt of spelende kinderen heeft zult u al snel kiezen voor code 23 in de woonkamer en keuken. De kosten verschillen natuurlijk per kwaliteitsniveau. Zie ook de goedkoopste laminaatvloeren.
Cijfer | Geschikt voor |
---|---|
21 | geschikt voor in huis bij licht gebruik |
22 | geschikt voor in huis bij normaal gebruik |
23 | geschikt voor in huis bij intensief gebruik |
31 | geschikt voor op het werk bij licht gebruik |
32 | geschikt voor op het werk bij normaal gebruik |
33 | geschikt voor op het werk bij intensief gebruik |
Pictogrammen
In plaats van cijfers gebruiken fabrikanten van laminaat ook pictogrammen om de kwaliteit van hun vloeren aan te geven. Pictogrammen met een huisje en 1-3 mannetjes geven de krasbestendigheid aan van vloeren voor woonhuizen. Plaatjes van een kantoor en wederom 1-3 mannetjes tonen aan dat deze vloeren geschikt zijn voor winkels, kantoorruimten en andere gebouwen waar veel mensen komen.
Laminaat zelf leggen of laten leggen?
Het grote voordeel van laminaat is dat u het zelf kunt leggen. Op menig verkoopsite zult u tegenkomen dat u dit in een handomdraai kunt doen. Helaas, zo simpel is het nu ook weer niet. We zetten een paar belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje, zodat u kunt afwegen of u het laminaat zelf kunt leggen of toch kiest voor het laten leggen.
Gereedschap
Om een laminaatvloer strak te leggen heeft u verschillend gereedschap nodig, waaronder een hamer, zaag(machine) en zaagjes met fijne tanden, meetlat, hoek, potlood, spandraad en afstandsklosjes. Bij de aanschaf van laminaat krijgt u vaak een complete lijst met alle benodigdheden meegeleverd.
Ondervloer
Hoe strakker de ondervloer, hoe gladder uw vloer ligt. In nieuwe huizen met een betonnen vloer is dat vaak geen probleem. In oude huizen met ongelijke vloeren bent u heel wat meer tijd kwijt om de vloer te egaliseren. Laat u goed informeren over de ondervloer. Naast warmteisolerende en vochtwerende ondervloeren kunt u ook kiezen voor een geluidsisolerende laag. Deze hoeft niet noodzakelijkerwijs dik te zijn, want met een dunne uitvoering zal er vaak minder reflectiegeluid waarneembaar zijn dan bij een dikke. Het is belangrijk dat wanneer de vloer waarop de ondervloer komt te liggen, hoogteverschillen vertoont van meer dan 2 mm, de ondergrond eerst geëgaliseerd zal moeten worden.
Deuren en plinten
Uw nieuwe vloer staat of valt bij een fraai afgewerkte plint. Wederom is plinten leggen een stuk makkelijker in een recht huis en een flinke klus als er veel hoekjes zijn of muren en vloeren iets verzakt zijn. Uw nieuwe vloer ligt hoger dan de oude ondergrond: zorg ervoor dat uw deuren nog steeds open gaan als het laminaat ligt. Zo nodig moet u de deuren – vooraf – iets bijzagen.
Knieën en rug
Zeker als u een groot oppervlakte van laminaat gaat voorzien, bivakkeert u een flink aantal uren op uw knieën. Er zijn handige werkkussens verkrijgbaar voor uw knieën, zodat u het leed iets kunt verzachten. Zorg bij het tillen van de zware pakken laminaat dat u uw rug niet overbelast, want dan wordt de klus geen pretje.
Vloerdelen goed controleren
Als u besloten heeft dat zelf leggen nog steeds een prima optie is, kijkt u dan zorgvuldig en stuk voor stuk alle planken na. U kunt niet reclameren als de planken eenmaal op maat gemaakt en gelegd zijn.
De voordelen van een laminaatvloer
De laminaatvloer heeft een belangrijke positie veroverd en dat komt onder meer door de verscheidenheid en het enorme aanbod, zodat er voor iedereen een passende uitvoering te vinden is. Een laminaatvloer is bovendien zeer eenvoudig schoon te houden en daarmee ook hygiënisch. Daarnaast is deze vanaf een hele lage prijs verkrijgbaar, zodat hij ook met een laag budget kan worden aangeschaft. Mensen die meer te besteden hebben, kunnen een keuze maken uit specifieke merken of kopen in de duurdere prijsklasse. Dit type vloer werkt overigens ook uitstekend met vloerverwarming.
Decor en vormgeving
Door de toenemende vraag naar laminaat, zijn ook de ontwikkelingen op dit gebied steeds verder gegaan, en dat heeft vooral veel invloed gehad op de kwaliteit en de mogelijke decors. Daar waar vroeger de nadruk lag op het nabootsen van een houten vloer, zijn er tegenwoordig veel meer verschillende decors verkrijgbaar in allerlei varianten en kleuren. Naast houten laminaat heeft nu ook de natuurstenen variant terrein gewonnen, een vloer waarmee een luxe effect gecreëerd wordt. Laminaat is naast de verschillende decors ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen en vormen. Zo zijn er tegels van laminaat die de mogelijkheid bieden van het leggen van patronen, maar er zijn ook de planken in verschillende lengte en breedtes verkrijgbaar. Om het effect van een echte houten vloer te creëren, kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor een variant met planken van twee meter lengte. Wie voor extra grote tegels kiest, kan terecht bij Quick-Step waar in de Arte collectie tegels van 62,5 bij 62, 5 centimeter verkrijgbaar zijn.
Bekende merken
Er zijn steeds meer merken die zich zijn gaan richten op de verkoop van laminaat en daardoor is er een enorme verscheidenheid ontstaan. Voorbeeld van bekende merken zijn:
- Balterio
- Quick-Step
- Berry Floor
- Meister
- Hercules
- Cando
Elk merk heeft weer een eigen collectie, waarin weer verschillende series worden aangeboden. Zo heeft Quick-Step bijvoorbeeld meer dan 11 productgroepen, met binnen elke productgroep weer meerdere series. De series binnen een bepaalde productgroep variëren weer met betrekking tot het decor en uitstraling.
De kenmerken van kliklaminaat
Laminaat is op vrijwel elke ondergrond aan te brengen en het leggen ervan is met name door het kliklaminaat een fluitje van een cent. De duurzaamheid is zeer groot en voor mensen met stof allergieën is laminaat vaak een uitkomst.
Eenvoudig leggen dankzij het kliksysteem
Door het ontbreken van een lijmverbinding is het kliklaminaat zeer in trek bij veel consumenten. De planken klikken door een speciale verbinding in elkaar, waardoor het zich gemakkelijk laat verwerken. Na het leggen is het direct belastbaar en eventueel beschadigde delen zijn vrij eenvoudig te vervangen zonder dat de hele vloer er weer uit moet. Daar er verschillende fabrikanten met ieder hun eigen produkten zijn, is het wel verstandig er op te letten dat u bij uitbreiding van uw huidige vloer weer hetzelfde kliksysteem gebruikt, zodat het laminaat naadloos op elkaar aansluit. De meest bekende sluiting op dit moment is de uniclic sluiting, welke ontwikkeld is door Unilin. Deze wordt door een aantal andere merken onder licentie gebruikt.
Handleiding om het zelf te leggen
Bij bouwmarkten zijn meestal gratis handleidingen te krijgen waarin de werkwijze van kliklaminaat leggen uitvoerig beschreven staat. Hebt u echter echt twee linkerhanden, laat dan het leggen dan aan de vakman over of vraag uw handige buurman om hulp bij het leggen.