Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Kleuren mogelijkheden voor houten vloer

Om de juiste kleur voor uw houten vloer te krijgen zijn er een aantal overwegingen. U kunt de volgende keuzes maken voor het bepalen van de kleur van uw houten vloer:

 • Kiezen van een houtsoort met een specifieke houtkleur voor houten vloer
 • Toevoegen van een kleurpigment naar keuze aan olie of lak
 • Speciale bewerkingen t.a.v. kleur houten vloer

Kiezen van een houtsoort met specifieke kleur voor houten vloer
Het mooie van een natuurproduct als een houten vloer is dat de natuur vele variaties voorbrengt. De natuurlijke kleur van de houtsoort van uw houten vloer blijft altijd attractief. Opmerkelijk aan de natuurlijke kleur is dat deze nooit gaat vervelen.

Toevoegen van een kleurpigment aan lak of olie
Aan de olie kan de vakman een kleurpigment toevoegen. De vakman heeft een speciale ruimte waar u zelf met de leverancier kleurpigmenten kunt mengen. Zij zetten de verschillende opties op een monsterplank, die u mee naar huis kunt nemen. Er is een oneindig aantal kleurmengingen mogelijk, zodat u feitelijk uw eigen kleur komt bepalen die op de houten vloer moet komen.

Handig! Vind nu een ervaren bedrijf voor het leggen van een nieuwe vloer in Almere, Lelystad, Emmeloord of een van de andere regio’s.

Voordelen geoliede houten vloer

 • Een houten vloer in de olie kan worden gedweild met water en een speciale beschermende zeep
 • Mochten er krassen of slijtage plekken zijn ontstaan in de houten vloer kan een geoliede houten vloer gemakkelijk plaatselijk worden bijgewerkt.
 • Olie is zeer makkelijk zelf aan te brengen op de houten vloer.
 • Wanneer u na een aantal jaren weer van kleur wilt veranderen is dit bij een geoliede houten vloer heel goed mogelijk

Kleurpigment toevoegen aan houten vloer in de lak
De planken van de houten vloer worden eerst behandeld met een primer. Aan deze primer kan een kleurpigment worden toegevoegd.

Wanneer we de juiste kleurpigmenten hebben toegevoegd aan de speciale primer kan de houten vloer met deze primer worden behandeld. Vervolgens kan de houten vloer worden afgelakt met een matte- of zijde glans lak.

Voordelen gelakte houten vloer

 • Lak is de meest sterke afwerking voor uw houten vloer
 • Een gelakte houten vloer is gemakkelijk schoon te houden door de houten vloer te dweilen met water en een passend reinigingsmiddel. Dit middel vult tevens kleine krasjes.

Speciale bewerkingen voor kleur houten vloer

 • Houten vloer voor het lakken of in de olie zetten logen
 • Houten vloer voor het lakken of in de olie zetten roken
 • Houten vloer borstelen
 • Whitewash houten vloer

Logen
Voordat de houten vloer wordt afgelakt of geolied kunnen we de houten vloer bewerken met een loogbeits. De uiteindelijke kleur van de houten vloer zal hierdoor nog veel intenser zijn dan met een gewone behandeling met olie of lak en kleurpigmenten. Bekende voorbeelden van loogbeitsen bij een houten vloer zijn; witte loogbeits en antiek loogbeits.

Roken
Eikenhout bevat tannine (looizuur). Wanneer we de tannine in de houten vloer in aanraking brengen met amoniakdampen zullen de planken van de houten vloer donkerder bruin gaan worden. Hoe langer dit proces duurt hoe donkerder de planken gaan worden. We spreken over een licht gerookte houten vloer en een donker gerookte houten vloer.

Een gerookte houten vloer moet nog wel worden afgewerkt met olie of lak. De mogelijke kleurpigmenten in de olie zullen nog intensiever kleuren dan op een niet gerookte houten vloer.

Houten vloer borstelen
Door het hout van uw houten vloer te borstelen wordt het zachte hout tussen de nerven weggeslagen. Wanneer we een geborstelde houten vloer in de olie zetten, zal het zwaardere kleurpigment hoofdzakelijk op de nerftekening hechten. U kan daarom een houten vloer met 2 kleuraspecten maken. De tekening van het hout zal donkerder kleuren dan de rest van de plank.

Whitewash houten vloer
Wanneer we een eiken houten vloer zouden bekijken met een microscoop zien we de gaatjes in het hout. Wanneer we olie opbrengen op een houten vloer worden deze gaatjes gevuld. Het kleurpigment in de olie komt daarom in de gaatjes.

Om een whitewash effect te krijgen op uw houten vloer moeten we zorgen dat het witte kleurpigment zo dik is dat het hout verzadigd raakt. Het wit dat niet opgenomen wordt in het hout blijft als een laagje op de verzadigde planken van de houten vloer liggen. We noemen dit whitewash.

De verzadiging kan worden versneld door het aanbrengen van een witte loogbeits. De meest intense whitewash wordt daarom bereikt door het eerst aanbrengen van een loogbeits.

Whitewash wordt onderscheiden in de volgende graden:

 • Naturel, de whitewash zorgt ervoor dat de houten vloer niet geel gaat worden
 • half-dekkend. De tekenning van de houten vloer blijft zichtbaar
 • dekkend: de houten vloer is door en door wit whitewash. De houttekening kan zelfs deels niet meer zichtbaar zijn. De oorspronkelijke houtkleur van de houten vloer is veranderd in wit whitewash

Plaats een reactie