Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Laminaatvloer leggen

Het aangeschafte laminaat moet voor opening ongeveer 48 uur acclimatiseren in de ruimte waarin het moet worden gelegd. Op deze manier komt het langzaam op de juiste kamertemperatuur. De ideale temperatuur ligt overigens tussen de 18 en 30 Graden en het ideale vochtigheidsgehalte moet rondom de 55% liggen. Wanneer u zelf gaat leggen, is ook in dit geval een goede voorbereiding het halve werk.

Voorbereidingen treffen
Als u het laminaat in huis haalt dan zit er eigenlijk altijd een gebruiksaanwijzing bij, meestal in de vorm van een inlegvel in de verpakking. Bekijk deze eerst heel goed voordat u aan de slag gaat. Een aantal voorbereidingen die van belang zijn bij het leggen, zijn:

  • Voordat u gaat leggen doet u er goed aan eerst de benodigde materialen erbij te zoeken. Denk hierbij aan een hamer, winkelhaak, een fijngetande zaag, aanslagijzer, potlood, meetlat, spandraad, een aanslagblokje en indien nodig PVAc-lijm. Kliklaminaat hoeft vanzelfsprekend niet te worden verlijmd.
  • Kijk vooraf of u misschien moeilijkheden tegenkomt, zoals deuren die na het leggen van het laminaat misschien niet meer open of dicht kunnen. Schaaf desnoods de deur om dit probleem te verhelpen.
  • Het is ook erg belangrijk dat de houten ondervloer goed vast zit. Zet losse onderdelen van tevoren goed vast, want anders zult u na de werkzaamheden misschien geconfronteerd worden met een krakende ondervloer.
  • Als er onregelmatige oppervlakken te zien zijn, dan kunt u deze egaliseren met spaan- of hardboardplaten. Deze platen kunnen gespijkerd of geschroefd worden. Bij betonnen vloeren en vloeren waaronder een kruipruimte zit, wordt altijd vochtwerende folie gebruikt. Op deze manier wordt het misschien aanwezige vocht, helemaal geïsoleerd. Deze banen van folie moeten een overlapping hebben van minimaal 20 centimeter. Zet deze folie vervolgens vast met isolatie- of reparatietape en plak ook de naden dicht. Zijn er grote oneffenheden in de vloer, dan kunt u dit met egaliseermiddel corrigeren.
  • Denk er ook aan dat de ondervloer schoon, vlak, vast en droog moet zijn.

Aandachtspunten bij het zelf leggen van laminaat

  • Lees vooraf ook altijd de leginstructie en volg deze instructie altijd op.
  • De laminaatplanken worden onderworpen aan zeer strenge kwaliteitscontroles. Toch is het goed om iedere plank voordat u deze gaat plaatsen te controleren. Als de planken eenmaal liggen, of ze nu wel of niet gelijmd zijn, en u ziet dan pas planken met gebreken dan heeft u extra werk.
  • De planken worden ook wel lamellen genoemd. Tijdens het leggen doet u er goed aan lamellen uit verschillende verpakkingen te halen, om zo kleurverschillen over grotere oppervlaktes te voorkomen.
  • Langs de wanden, kozijnen, standleidingen en dergelijke moet een zwelnaad van minimaal 10 millimeter worden aangehouden, zodat het laminaat niet kan gaan opbollen, want ook dit materiaal werkt als het ware.
  • Als er meer dan 50 vierkante meter of een lengte van meer dan 8 meter moet worden gelegd, dan moeten er uitzethoeken worden aangebracht. Deze kunnen onder strips worden weggewerkt.
  • Als de laminaatvloer wordt gelegd op bestaand parket, dan moeten de lamellen loodrecht op de bestaande vloer gelegd worden.
  • Normaliter worden de lamellen gelegd in de richting van de lichtbron c.q. lichtinval.
  • Ook is de vorm van het vertrek van belang. De lamellen worden doorgaans in de lengte richting gelegd, maar er kunnen redenen zijn waarom u anders wilt leggen. In een zeer smalle kamer kan het een visueel verbredend effect hebben als u het in de breedte legt.

Aan de slag!

Als je laminaat wilt gaan leggen dan begin je met het opmeten van de oppervlakte van de vloer. Dit totaal aan vierkante meters doe je keer 1,1 omdat je extra laminaat nodig zult hebben vanwege het verzagen van sommige delen van het laminaat. Zodra je alle benodigdheden in huis hebt zoals het laminaat, een ondervloer, de tape, wiggetjes, een potlood, een slagblokje en een coupeerzaag kun je bijna beginnen. Maar eerst zal je het laminaat 48 uur moeten laten liggen in de ruimte waar je het gaat leggen zodat het hout kan “wennen” aan de temperatuur en je later niet problemen krijgt met een uitzettende vloer. Leg de platen neer en zet ze vooral niet tegen de muur, ze kunnen dan kromtrekken.

Uitleggen ondervloer
Dan echt beginnen! Als eerste begin je met het uitleggen van de ondervloer. Zorg ervoor dat je de platen niet te strak tegen elkaar legt en dan de ondervloer in halfsteens verband legt. De ondervloer kan namelijk nog iets uitzetten en je wilt niet alles eruit hoeven te halen omdat je bulten hebt van de ondervloer. Je kunt de ondervloer los neerleggen, je hoeft deze niet vast te lijmen.

Wiggetjes leggen
Meet met een lint welke muur het minst scheef loopt en begin in de hoek van deze muur. Leg de wiggetjes tegen de muur aan en leg de eerste plank. Bekijk goed de leginstructie op de verpakking om te zien hoe je moet beginnen met het leggen van de laminaatplanken. Vervolgens leg je de volgende plank in de smalle zijde in de eerste plank. De laatste plank zaag je op maat met de zaag af. Met het overgebleven stuk laminaat begin je de volgende rij.

Het leggen van de 2e baan
De 2e baan gaat als volgt; In principe begin je met het afgezaagde stuk tenzij het stuk kleiner is als 30cm als dat het geval is dan pak je een andere plank en zaag je deze doormidden en begin je daarmee. Je kunt ook kiezen voor 1/3 plank op die manier krijg je een wat strakker ogend geheel maar heb je wel wat meer zaagverlies. Nadat je de gehele 2e baan hebt afgerond kun je goed kijken of de vloer gelijk loopt en er goed uitziet. Zorg er in ieder geval voor dat de eerste 2 rijen goed liggen zodat het uiteindelijke geheel er perfect uitziet. Maak de kamer zo verder af tot de laatste baan.

En… de laatste baan
Bij de laatste baan moet je het laminaat in de breedte op maat maken zodat het perfect afsluit ten opzichte van de muur. Houdt ook hier ongeveer een cm speling over. Leg de plank over de voorlaatste baan heen en leg deze tegen de muur aan. Teken de rand af en zaag hem op maat, klik vervolgens deze baan er wat schuin in en de vloer ligt perfect strak. Je hebt nu de hele vloer gelegd hen enige wat overblijft is de vloer laten rusten voor minimaal 24 uur en het plaatsen van de plinten. U kunt ook nog op onze pagina laminaat leggen tips kijken om alle tips te vinden over het leggen van laminaat.

Laminaat voor op de trap

Ook een trap kan bekleed worden met laminaat en dit is zeker zo fraai wanneer de ruimtes die aan de trap grenzen ook voorzien zijn hiervan. Laminaat is met name een vloersoort die door veel mensen zelf wordt gelegd. Ook een trap kan zelf bekleed worden hiermee, maar dan zal men toch een doe het zelver moeten zijn. Het bekleden van de trap vergt namelijk toch wel wat meer handigheid dan het leggen van een rechte vloer.

Zelf bekleden van de trap
Het laminaat leggen op de trap is daarnaast een behoorlijk arbeidsintensieve klus, die vaak wel 2 werkdagen in beslag kan nemen. Een ronde trap zal daarbij natuurlijk meer tijd vergen dan een rechte trap. Ook moet u er rekening mee houden dat laminaat een veel gevoeliger product is dan bijvoorbeeld gewoon hout. Het laminaat moet men in de juiste maat verlijmen op de trap, en het wordt voor extra stevigheid nog vastgezet met spijkers en/of schroeven. Dit houdt in dat u de delen perfect op maat moet maken en dat u daarnaast moet schroeven of hameren in een product dat niet massief is. De spijkers en/of schroeven mogen ook niet zichtbaar zijn, en moeten worden afgedekt middels een hoekprofiel. Vaak wordt er ook nog folie op de zijkanten van de treden gelegd voor een dempend effect. Een precies werkje dus!