Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Laminaatvloer verwijderen

Er kunnen verschillende redenen zijn om laminaat te verwijderen. Het kan zo zijn dat het eruit gehaald moet worden om plaats te maken voor een nieuwe vloer. Het is echter ook mogelijk dat een bestaande vloer verwijderd moet worden om meegenomen te worden naar een andere woning. De wijze waarop men het dan kan of moet verwijderen, is afhankelijk van de manier waarop het gelegd is. Het maakt namelijk nogal een verschil of het destijds is gelijmd, of dat er sprake is van een kliksysteem. Lees hier alles over de verschillende manieren om het te verwijderen.

Gelijmde vloer verwijderen
Laminaat dat op de vloer is bevestigd en aan elkaar verbonden is met lijm, zal in elk geval na het verwijderen niet meer hergebruikt kunnen worden als vloer. De enige manier om gelijmd laminaat te verwijderen, is door met gepast geweld aan de slag te gaan. Het handigste is het om te beginnen met het verwijderen van de plinten langs de muur. Op deze wijze wordt er namelijk ruimte gecreëerd om de planken te kunnen verwijderen. Het verwijderen met de hand zal een lastige klus worden, en daarvoor kan dan ook gereedschap uitkomst bieden. Voor het met kracht verwijderen kan bijvoorbeeld een koevoet of een breekijzer gebruikt worden, waarmee het laminaat naar boven zal komen, als er druk op wordt uitgeoefend. Hou er rekening mee dat een grote vloer uiteindelijk een zware last zal worden om in een keer af te voeren naar de vuilstort.

Kliklaminaat verwijderen
Bij het verwijderen van kliklaminaat van een vloer is de vraag belangrijk of het voor hergebruik in aanmerking moet komen, of dat het op de vuilstort terecht zal komen. Als het niet voor hergebruik in aanmerking komt, hoeft er namelijk geen rekening te worden gehouden met beschadigingen en voor het verwijderen van kliklaminaat dat opnieuw gebruikt moet worden, zal er zorgvuldiger te werk moeten worden gegaan. Bij het verwijderen ervan kan het van het merk afhankelijk zijn, hoe het kliksysteem werkt, zoals:

  • Bij het merk Quick-Step is er sprake van in elkaar geklikte delen die op eenvoudige wijze ook weer recht uit elkaar getrokken kunnen worden.
  • Als het het merk Baltimore betreft, kan het zijn dat het laminaat gekanteld in elkaar is geklikt en ook op deze wijze weer uit elkaar geklikt moet worden.
  • Bij het verwijderen van kliklaminaat dat opnieuw gelegd zal gaan worden, is het aan te bevelen om geen gereedschappen te gebruiken om de kans op beschadiging zo te verkleinen.