Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Plinten voor bij het laminaat

Bij het kopen van laminaat moet er ook rekening worden gehouden met de aanschaf van plinten. Bij het leggen zal er immers ook met de afwerking rekening moeten worden gehouden. Dus zal er ook uitgerekend moeten worden hoeveel meter plint er aangeschaft moeten worden. De winkels die laminaat verkopen hebben natuurlijk ook een assortiment met bijpassende plinten.

Welke soorten plinten voor laminaat zijn er?
Er zijn verschillende soorten plinten die bij laminaat passen. De voorkeur voor het type plint is sterk persoonlijk, en kan ook afhankelijk zijn van de grootte van de ruimte. Er kan een keuze gemaakt worden voor plinten die geplakt worden, de zogenaamde plakplinten waardoor dus de plint niet rechtop tegen de muur komt. De kamer zal op deze manier meer ruimtelijk ogen. Het nadeel hiervan is dat het onderste deel van de muur dus niet beschermd is met een plint, en er dus bijvoorbeeld voorzichtig met de stofzuiger langs moet worden gegaan. De andere mogelijkheid is om voor plinten aan de muur te kiezen, die dus wel bescherming bieden aan de wanden. Deze plinten kunnen op meerdere manieren aan de muur bevestigd worden.

Bevestiging van plinten
Bij de zogenaamde plakplinten is de bevestiging zeer eenvoudig, want deze kunnen op het laminaat geplakt worden. Voor de muurplinten geldt dat er meerdere mogelijkheden zijn.

  • Een van de opties is om de plinten haaks op het laminaat aan de muur te bevestigen, met daarvoor bestemde montagelijm.
  • In plaats van montagelijm kan er ook gebruik worden gemaakt van zogenaamde bevestigingsclips. Hiervoor kan de bijgeleverde mal gebruikt worden, waarmee de bevestigingsclips eenvoudig te plaatsen zijn. De bevestigingclip kan in de mal worden geplaatst en op de juiste plaats worden gepositioneerd. Daarna kan er een gaatje voorgeboord worden en is het een kwestie van het vastschroeven van de bevestigingclip. Deze manier is erg handig in het geval er kabels langs de muur worden gelegd van bijvoorbeeld een muziekinstallatie, want de bevestigingclips beschikken over een lipje waar de kabels door heen geleid kunnen worden. In de plinten is een speciaal voor kabels ontworpen gootje te vinden en de plinten kunnen uiteindelijk op de bevestigingsclips worden vastgemaakt.

Soorten plinten
De soorten plinten die voor laminaat gebruikt kunnen worden zijn:

  • Systeemplinten
  • Plakplinten
  • Edelfineer
  • Clickplinten
  • MDF plinten