Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Houten vloeren

Vloeren zijn er in veel soorten, en de keuze voor een bepaalde soort is persoonlijk. Houten vloeren- ook wel bekend als plankenvloeren – zijn bijvoorbeeld een waardevolle aanvulling op uw interieur. Met de echte massieve houten planken haalt u bovendien de natuur in huis, wat extra karakter aan uw interieur geeft. Bijkomend voordeel is, dat het in de loop der jaren als gevolg van de zogenaamde veroudering, alleen maar mooier wordt qua uiterlijk. Een plankenvloer is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei houtsoorten, kleuren, en uitstralingen. Ook qua lengte en breedte van de planken is er een grote verscheidenheid, zodat u eindeloos kunt variëren. U kunt deze dan ook geheel afstemmen op uw individuele eisen en wensen, en dat maakt het eindresultaat absoluut uniek.

Waarom kiezen voor een plankenvloer

Het door de jaren heen steeds mooier worden is niet het enige pluspunt:

  • Houten vloeren zijn slijtvast en bijzonder duurzaam.
  • U kunt deze als u dat wilt gemakkelijk zelf leggen.
  • Hij is hygiënisch en anti-allergisch en is makkelijk schoon te houden.
  • U kunt de planken bij een eventuele verhuizing meenemen.

Een vloer van hout heeft daarentegen ook een nadeel. Juist omdat het een natuurproduct is, kan het onder invloed van temperatuurswisselingen of wisselingen van de luchtvochtigheid in de ruimte waar hij ligt, in meerdere of mindere mate gaan werken. Als gevolg hiervan kunnen er naden ontstaan, of kan de vloer gaan vervormen. Koop dan ook bij voorkeur bij een specialist. Deze verkopen over het algemeen uitsluitend planken die zorgvuldig zijn gedroogd en bewerkt. Daarnaast kan hij of zij u perfect begeleiden en adviseren bij de keuze voor een bepaalde uitvoering.

Onderhoudstips

Elke specialist besteed extra aandacht aan het juiste onderhoudsadvies op maat. Een goed onderhouden laminaat, PVC of houten vloer staat namelijk garant voor jarenlang woonplezier. In de showrooms zijn veruit de meeste middelen en materialen op voorraad en met het juiste advies en bijbehorende middelen kunt u direct aan slag. Wilt u toch liever uw vloeronderhoud door een expert uit laten voeren? Wij kunnen uw vloer vakkundig behandelen. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook hier; enkele tips voor het onderhouden van een houten vloer.

  • Zorg er  voor dat u bij de deuren goede matten legt, en voorzie uw meubilair waar nodig van beschermvilt. Dit scheelt al veel krassen.
  • Los vuil, zoals zand en stof wat zich op de planken bevindt, dient u regelmatig te verwijderen met de stofzuiger of met een vloerwisser. Eventueel kunt u dit ook met een zachte bezem doen.
  • Zitten er vlekken op, dan zijn die te verwijderen met handwarm water, eventueel voorzien van een reinigingsmiddel.
  • Regelmatig dweilen met een goed uitgewrongen dweil is goed, maar gebruik daarbij nooit reinigingsmiddelen als groene zeep en allesreinigers. Deze tasten namelijk de afwerklaag aan, en berokkenen zo onnodige schade. Na het reinigen dient u de planken te voorzien van een beschermende en vuilafstotende laag.
  • Voor alle reinigingsmiddelen en beschermingsmiddelen geldt dat u de speciale in de handel verkrijgbare en dus geschikte middelen dient te gebruiken. Alleen dan blijft uw plankenvloer in topconditie.

Wat zijn plankenvloeren?

Met een plankenvloer haalt u niet alleen de natuur in huis maar ook een vloer die generaties mee kan gaan én alleen maar mooier wordt naarmate hij langer ligt. Een houten vloer wordt geleverd met een messing-en-groefsysteem, waardoor de delen onderling te verlijmen zijn. Vloeren gemaakt uit houten planken zijn leverbaar in een massieve uitvoering of vanuit de fabriek opgebouwd uit meerdere lagen. Deze vloeren zijn te verkrijgen in alle denkbare breedtes, houtsoorten, kleuren en afwerkingen.

Eiken plankenvloeren
De mogelijkheden bij een Eiken plankenvloer zijn eindeloos. Roken, verouderen, kleuren.. Elke behandeling geeft weer een ander uiterlijk. Daarnaast kan ook de sortering van het Eiken aangegeven worden. Van ‘Rustiek A/B’ met noesten tot 7cm, tot een noestvrije ‘Exquisit’ sortering. Frans Eiken wordt gekapt in bossen die beheerd worden door de Franse staat; duurzaam gekapt dus.

Opschuren
Een plankenvloer kan 3 tot 5 keer geschuurd en opnieuw behandeld worden. Na elke schuurbeurt ziet een vloer er uit als nieuw, én u heeft direct de mogelijkheid om de vloer een nieuwe kleur te geven.


Soorten plankenvloeren

Deze keer is het onderscheid echter niet gebaseerd op het uiterlijk van de houten vloer, maar op de samenstelling of opbouw van de planken in de plankenvloer. Plankenvloeren worden in de volgende productgroepen onderverdeeld:

1. Massieve plankenvloeren
Plankenvloeren van massief hout hebben al eeuwenlang bewezen de meest duurzame houten vloer te zijn. Massieve plankenvloeren zullen er ook in de toekomst altijd blijven, gewoon omdat deze plankenvloeren grote voordelen blijven bieden:

  • Ze bieden de meest natuurlijke uitstraling aan plankenvloeren.
  • Ze kunnen herhaaldelijk worden geschuurd en opnieuw worden afgewerkt, zodat het lijkt alsof u elke keer weer een nieuwe plankenvloer heeft.
  • Vloeren met noesten (rustieke plankenvloeren) zijn lager in prijs dan vergelijkbare lamelparket vloeren.
  • Plankenvloeren kunnen gemakkelijk en natuurlijk worden verouderd. Er is genoeg “vlees” om de verouderingen aan te brengen.

2. Lamelparket plankenvloeren
Lamelparket vloeren zijn houten vloeren gemaakt van zogenaamde “samengestelde planken”. Lamelplanken bestaan uit minimaal 2 lagen. Allereerst de onderlaag van multiplex en daarop de bovenlaag van hout. Het voordeel van dit type is dat de multiplex onderlaag een kleinere krimp heeft dan de betreffende houtsoort. De plankenvloer zal hierdoor van muur tot muur minder werking vertonen. Dit heeft als gevolg dat plankenvloeren van lamelplanken:

  • In ruimtes van 7 meter en breder nog zwevend kunnen worden gelegd.
  • Plankenvloeren van planken met een breedte van 20 cm of breder nog zwevend kunnen worden gelegd.

Verschil plankenvloeren en parket

Bij plankenvloeren is er geen sprake van een houten vloer met allemaal dezelfde planken. De houten vloer wordt gelegd van planken van verschillende lengtes. Deze planken worden plank voor plank van de stapel genomen en willekeurig in de houten vloer gelegd. Het verband van de planken is niet vooraf bepaald waardoor deze houten vloer een houten vloer in wildverband wordt genoemd.

Natuurlijk is het niet helemaal waar dat de planken helemaal willekeurig van de stapel worden gepakt. Het blijft raadzaam te kijken of u de betreffende plank op deze plaats in uw houten vloer wilt hebben. Mocht u bijvoorbeeld in een plank de noest aan de grote kant vinden dan legt u hem vanzelfsprekend niet midden in de kamer. U kunt deze plank namelijk ook gebruiken voor het zagen van korte plankjes in hoekjes. Ook kunt u de noest uit deze plank van uw houten vloer korten. Meestal houdt men bij het bepalen van de juiste hoeveelheid te kopen hout reeds rekening met een zaagverlies van 5%.

Breedtemaat
Per houtsoort kunt u bij plankenvloeren kiezen uit de door u gewenste breedtemaat van de planken voor de houten vloer. Heel geliefd hierbij is de breedtemaat 18 cm. Bij planken van 18 cm heeft u vaak de juiste verhouding met lengtematen van 180 cm – 260 cm. Veel van de  planken voor uw houten vloer hebben deze lengtematen, waardoor 18 cm een prima breedtemaat is. Planken met een breedtemaat van 18 cm zijn tevens zowel geschikt om zwevend te worden gelegd als verlijmd.

Parket houten vloer

Wanneer we spreken over een parket houten vloer gaat het over zogenaamde patroonvloeren. De houten vloer wordt gelegd volgens een vooraf gekozen legpatroon. Niet de houtsoort, niet de houtstructuur, niet de afwerking maar dit legpatroon bepaald de uitstraling van een parket houten vloer. Bekende vormen van parket (patroonvloeren) zijn:

  • Visgraatparket
  • Hongaarsepuntparket
  • Hollandpatroonparket
  • Strokenparket
  • Mozaiekparket
  • Versaillesparket

Vroeger werden bovenstaande houten vloeren alleen gelegd van smalle dunne noestvrije plankjes. Deze plankjes werden stuk voor op een vooraf aangebrachte ondervloer gelijmd en geschoten. De houten vloer werd herhaaldelijk tussentijds geschuurd en de gaatjes van de spijkertjes werden gestopt zodat deze nog nauwelijks zichtbaar zijn. De houten vloer was glad en zonder vellingkanten, zodat de visgraatparket vloer een eenheid vormde en geen nadruk werd gelegd op de diverse plankjes van de houten vloer.

Vaak werd er naast de wanden van de kamer een zogenaamde band en bies gelegd. De patroonvloer werd a.h.w. afgekaderd. Tegenwoordig verheugt deze vorm van houten vloer zich weer over een toenemend aantal belangstellenden. Toch worden er tegenwoordig ook een groot aantal visgraatparket houten vloeren gelegd met afwijkende afmetingen. Bijvoorbeeld heel breed visgraatparket. Ook zien we steeds vaker klanten die juist kiezen voor visgraatparket van verouderde planken met noesten. Omdat er veel visgraatparket houten vloeren worden gelegd op vloerverwarming wordt er niet meer automatisch gekozen voor een lakafwerking, maar voor een geoliede visgraat houten vloer. Een interessante verandering voor het leggen van een visgraatparket houten vloer is het feit dat visgraatparket nu ook beschikbaar is in de vorm van lamelparket.

De lamelparket plankjes kunnen rechtstreeks worden verlijmd op de zand-cemente dekvloer. Dit betekent een aanzienlijke besparing in zowel legkosten van de houten vloer als producten die nodig zijn om de houten vloer te leggen. Budgetair zijn deze visgraat houten vloeren zo scherp geprijsd dat ze qua prijs kunnen wedijveren met plankenvloeren. Wel is het zo dat een visgraatparket houten vloer die bestaat uit lamelparket planken en rechtstreeks wordt verlijmd op het beton niet kan worden geniet. Dit heeft als consequentie dat deze visgraatparket houten vloer het best kan worden gelegd met een vellingkant.