Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Lamelparket

Er zijn verschillende materialen die te gebruiken zijn als vloerbedekking in woningen. Smaken verschillen maar voor iedereen is er wel een vloerbedekking te vinden. Daarnaast speelt bij de keuze voor een bepaalde vloerbedekking natuurlijk ook het beschikbare budget een rol, evenals de ruimte waarin nieuwe vloerbedekking moet komen. De consument heeft tegenwoordig de keuze uit houten planken vloeren, zachte vloerbedekking, zeil of linoleum, tegels, laminaat, parket, laminaatparket en lamelparket. Hier volgt handige informatie over samenstelling, voordelen en het onderhoud van lamel parket.

De samenstelling van lamelparket
Het lamelparket bestaat uit planken die zijn opgebouwd uit verschillende lagen, zoals dat ook bij gewoon laminaat gebruikelijk is. Bij lamelparket verschillen deze lagen echter ten opzichte van elkaar.

  • De bovenste laag die men ook wel de toplaag noemt, bestaat bij lamelparket uit hardhout.
  • De onderlaag is gemaakt van multiplex van ongeveer 10-16 mm dik, waarbij beuken de voorkeur geniet.
  • Deze 2 lagen worden machinaal samengeperst door middel van een lijmoplossing, en daarna afgewerkt met een lak of olie die de kleur van het lamel parket bepaalt. Verder is het laminaat voorzien van een mes en groef of een lock systeem, om het aan elkaar te kunnen bevestigen. De delen zijn meestal leverbaar in diktes van 10 mm met een toplaag van 2 mm en een dikte van 15 mm met een toplaag van 4 mm.

De voordelen van lamelparket
Buiten de mooie uitstraling zijn er nog enkele belangrijke voordelen die een lamel parket vloer met zich mee brengt. Zo is het onder meer:

  • Een natuurproduct.
  • Het kan zwevend worden gelegd wat een goedkope techniek is en geluidsisolatie met zich meebrengt.
  • Lamel parket is duurzaam en slijtvast, onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk te verwerken op praktisch alle ondergronden.
  • Ook is het mogelijk om het lamelparket mee te nemen met een verhuizing, mits het niet verlijmd is.

Het onderhoud van lamelparket
Nadat het lamelparket gelegd is, kan de toplaag worden geschuurd om een mooi vlak geheel te krijgen. Deze behandeling mag hierna nog twee maal herhaald worden. Het is te adviseren om dit schuren door een vakman te laten uitvoeren, want als er teveel vanaf wordt geschuurd dan heeft dit een blijvend negatief resultaat tot gevolg.