Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Keramische Vloer

Een keramische tegelvloer: ieder van ons heeft al wel eens van dit soort vloertegels gehoord maar wat zijn keramische tegels nu eigenlijk? Keramische vloeren zijn eenvoudigweg tegels die bestaan uit verschillende kleilagen die bij extreem hoge temperaturen in verschillende vormen gebakken worden. Na dit proces gaat men ofwel het tegeloppervlak voorzien van een glazuuroppervlak of men laat het onbehandeld. Keramische vloertegels worden meestal met een gekleurde deklaag afgewerkt en dan in pakken van 5 à 10 tegels verkocht. De keramische tegel is een typisch natuurproduct waarbij niet enkel de basis, namelijk de kleilagen, maar ook de decoratieve kleurrijke glazuren deklaag ons door de natuur geschonken is. Er zijn ontelbaar vele producten op de markt die door de tijd heen verbeterd en veranderd zijn om een steeds hogere kwaliteit aan de klant te kunnen bieden en om aan de hoogste eisen te voldoen…niet zo met keramische tegels. Keramische tegels zijn sinds hun ontstaan onveranderlijk gebleven en worden nog steeds volgens de traditionele manier geproduceerd. Een duidelijk teken van hun grote duurzaamheid en hun hoogstaande kwaliteit.

Hoe zien keramische vloertegels eruit?

Voor de meeste onder ons gaan keramische vloertegels hand in hand met hun glazuurdeklaag. De deklaag wordt aangemaakt en gekleurd door het toevoegen van een grote verscheidenheid aan mineralen zoals goud, zilver, kobalt. Omwille van het feit dat praktisch elk mineraal als bron kan dienen voor de deklaag, ontstaat er een zo goed als oneindige variëteit aan kleuren die voor elke mogelijke koper wel wat wils bieden. De deklaag die wordt aangebracht wordt omschreven als glazuur en kan gezien worden als een soort van vloeibaar glas dat via een giet-, spuit- of zijdezeeftechniek op het tegeloppervlak wordt aangebracht. Glazuren tegels worden ook dikwijls in verband gebracht met de zichtbaarheid van voetafdrukken als er iemand over loopt. De zichtbaarheid van voetafdrukken op een glazuren ondergrond wordt louter en alleen bepaald door de baktemperatuur en de kleur van het glazuur. Hoe hoger de temperatuur hoe harder het glazuur en dit in combinatie met kleuren zoals zwart en blauw zal voor een grotere zichtbaarheid van voetafdrukken zorgen dan in vergelijking met lichtere deklagen. Wilt u voetafdrukken volledig vermijden dan kunt u in plaats van glanzende keramische vloeren te nemen ook opteren om matte of satijnen glazuren tegels aan te kopen. Enkele nuttige tips die u mee in overweging kunt nemen als u van plan bent om keramische tegels te kopen.

De kwaliteit van keramische tegels

Naast het glazuur aspect kan ook de duurzaamheid van de keramische vloertegel een cruciale rol spelen in de definitieve aankoop van keramische tegels. Aangezien keramische vloertegels voor verschillende doeleinden gebruikt worden, beschikken ze ook over een verschillende duurzaamheid. De duurzaamheid wordt bepaald aan de hand van de zogenaamde PEI-norm waarbij PEI-1 de laagste duurzaamheid biedt en PEI-5 voor de hoogste duurzaamheid staat. Het hangt er maar vanaf waar en voor welke doeleinden u uw keramische tegels wilt gebruiken.

Keramische vloeren al jaren populair

Zoals kan worden afgeleid uit bovenstaand artikel biedt een keramische vloer dus een uitgebreid assortiment aan mogelijke kleuren, vormen en zelfs duurzaamheidgraden. Het is een type vloertegel dat door de eeuwen heen zijn kwaliteit heeft bewezen en dat de komende eeuwen waarschijnlijk ook nog zal blijven doen.