Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Tapijt

Tapijt is en blijft toch populair als het op vloerbedekkingen aan komt. Tapijt is namelijk de meest behaaglijke vloerbedekking die er bestaat, want het voelt heerlijk zacht en warm aan. Daarnaast is er met tapijt heel erg veel mogelijk en heeft het absoluut een eigen karakter. Of je nu rood of bruin tapijt wilt, met of zonder dessin, gestructureerd of glad, tijdloos of nostalgisch qua stijl, goedkoop of duur; het is allemaal mogelijk en de keuze is aan jou. Enkele kenmerken van tapijt die tevens grote voordelen zijn:

 • Het voelt lekker aan, want het is meestal lekker zacht.
 • Het is lekker warm.
 • Het biedt steun aan de voeten omdat je er iets in weg zakt.
 • Het is geluiddempend.

Soorten tapijt

Tapijt is er in veel verschillende soorten, materialen, structuren en kleuren. Vrijwel alle kleuren en combinaties zijn mogelijk. Zo kun je kiezen voor een tapijt dat precies bij je stijl en inrichting past. De meest voorkomende kleuren zijn tegenwoordig: Naturel kleuren en Aarde tinten. De technieken om tapijt te maken zijn de laatste jaren enorm verbeterd. Ook de verschillende legmethodes zijn enorm veranderd. Zo kunnen er leuke combinaties van verschillend tapijt gemaakt worden en kunnen er leuke motieven ontstaan door het toepassen van bepaalde legmethodes.

PIT label tapijt
Om er achter te komen welke materialen en welke technieken er gebruikt zijn voor het maken van een tapijt, kun je kijken op het PIT label. Dit PIT label vindt je meestal op de achterkant, de rug, van het tapijt of op de proefstaal van het tapijt. PIT staat voor Product Informatie Tapijt en je kunt hier dus de product informatie op aflezen. Alle goede vloerbedekkingen hebben een PIT label. Zo weet je ook meteen dat je met kwaliteit vloerbedekking te maken hebt.

Ondergrond vloerbedekking tapijt
Afhankelijk van de soort vloerbedekking en met name de rug, zal het tapijt op latten gespannen los van de ondergrond gelegd worden of geplakt worden op de ondergrond. Vloerbedekking tapijt kan op vrijwel iedere ondergrond gelegd worden. Zorg er wel voor dat de ondergrond schoon, dus stofvrij, droog en egaal is. Op een vieze en natte ondergrond zal de vloerbedekking niet goed hechten en dus niet goed blijven zitten. De kans dat de vloerbedekking gaat bol staan en los laat is dan ook zeer groot. Maak de ondergrond dan ook goed schoon en droog voordat de vloerbedekking gelegd wordt. Zo kan de vloerbedekking snel en zonder problemen gelegd worden. Wil je de ondergrond extra schoonmaken dan kun je hier speciaal reinigingsmiddel voor kopen. Dit kun je kopen in een tapijt speciaalzaak, maar ook in een bouwmarkt.


Hoe kies je een goede tapijtvloer?

Vloer tapijt is tapijt dat op vloeren wordt gelegd en dat gebruikt wordt als vloerbedekking. Vloer tapijt is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maten en kleuren, maar ook in verschillende soorten vezels. Als je vloertapijt gaat kopen, dan kun je op de achterkant zien waar het vloertapijt van gemaakt is en waar het vloer tapijt voor gebruikt kan worden. Deze informatie vindt je via de PIT symbolen achterop het vloertapijt of op de stalen vloertapijt die in de winkels verkrijgbaar zijn. PIT staat voor Product Informatie Tapijt. Tapijt wordt meestal gemaakt van de volgende soorten vezels of een combinatie ervan:

 • Wol
 • Katoen
 • Kokos
 • Sisal
 • Synthetische materialen

Garens vloer tapijt
Een vloer tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten garens. Het oppervlak wordt gevormd door polen van textielgarens. Zo heb je de natuurlijke garens zoals wol of haar en de plantaardige garens zoals kokos, sisal, jute en zeegras. De synthetische garens die voor vloer tapijten gebruikt worden zijn polyamide waaronder nylon, polyacryl, polyester en polipropyleen vallen.

Onderhoud tapijt
Vloertapijt moet goed onderhouden worden. Op tapijt zie je nogal gauw stof en vuiltjes en ook vlekken als er geknoeid wordt. Twee keer in de week stofzuigen wordt dan ook zeker aangeraden, want het tapijt wordt daar niet alleen schoon van, het blijft ook veel langer in een mooie staat. Let er ook op dat meubels het vloer tapijt niet beschadigen. Dit kan nogal snel gebeuren door de scherpe randen van de meubels of het zware gewicht van de meubels. Verplaats de meubels eens per jaar dan kan de plek waarop het gewicht rustte weer herstellen. Zo heeft het vloer tapijt zeker een langere levensduur.

Vlekken vloer tapijt verwijderen
Om vieze vlekken te verwijderen kun je het beste een spons en eventueel een sopje van milde shampoo gebruiken. Behandel het daarna voorzichtig na het schoon water. Dep het dan droog met keukenpapier. Gebruik zeker geen azijn om het tapijt schoon te maken. Dit zal eerder kwaad dan goed doen. Azijn maakt alle kleurstoffen sterker, dus ook vlekken van bijvoorbeeld wijn, inkt of ander vloeibaar spul. Vlekken die net ontstaan zijn kun je eruit halen door voorzichtig met schoon water te deppen totdat de vlek verdwijnt. Ga niet wrijven want dan wordt de vlek dieper het vloer tapijt ingeduwd en zal het moeilijker worden om deze nog te kunnen verwijderen.


Hoogpolig tapijt als vloerbedekking

We weten allemaal dat het in de winter erg koud kan worden in Nederland. In het ene jaar is de winter strenger dan in het andere jaar. Er wordt flink gestookt om ervoor te zorgen dat het lekker behaaglijk is binnen. Omdat de vloer zelf vaak toch koud blijft, kiezen veel mensen die geen vloerverwarming hebben, voor een hoogpolig tapijt of hoogpolige vloerbedekking. Vooral in de winter is het lekker om hoogpolig vloerbedekking op de vloer te hebben liggen, zo kun je lekker op bloten voeten in huis lopen zonder het koud te krijgen. Mensen verlangen in de winter naar warmte en gezelligheid, en dat creëer je ook met een hoogpolige vloerbedekking.

Wat is hoogpolige vloerbedekking?
Vloerbedekking die hoogpolig is, kan de sfeer in een kamer helemaal veranderen. Het hoogpolig karakter doet warm en stijlvol aan. Dit soort vloerbedekking is in verschillende kleuren te verkrijgen en ook in verschillende materialen. Ook is hoogpolige vloerbedekking in verschillende motieven te verkrijgen, het is maar net wat bij je interieur past en waar je het meest van houdt.

Onderhoud vloerbedekking hoogpolig noodzakelijk
Niet alleen hoogpolige vloerbedekking moet goed onderhouden worden, alle vloerbedekkingen moeten goed schoon worden gehouden. Om ervoor te zorgen dat de hoogpolig vloerbedekking in goede staat blijft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen, namelijk:

 • Vuil buiten de deur houden; op straat ligt veel vuil, zorg ervoor dat je dit vuil niet mee naar binnen neemt. De ergste boosdoener van allemaal is zand onder je schoenen. Doe dus je schoenen uit zodra je over de vloerbedekking wil lopen. Het is een kleine moeite en de vloerbedekking blijft mooi schoon.
 • Goed stofzuigen; omdat er toch wel altijd vuil mee naar binnen wordt gebracht, is het belangrijk dat er minimaal twee keer in de week gestofzuigd wordt. Vooral in huishoudens met kleine kinderen of huisdieren wordt de vloerbedekking eerder vuil, maar is het juist ook belangrijk dat de hoogpolige vloerbedekking goed schoon blijft.
 • Handmatig tapijt reinigen; iedereen heeft wel eens geknoeid met drinken of eten. Mocht dit nu een vlek in de hoogpolige vloerbedekking maken, dan maak je een handdoek vochtig en wrijf je met grote halen de vlek eruit. Neem wel een handdoek in een zelfde soort kleur als de vloerbedekking.
 • Grote onderhoudsbeurt; eens per twee of drie jaar heeft een hoogpolig tapijt een grote onderhoudsbeurt nodig. Het is verstandig om een totaalreiniging door een professioneel reinigingsbedrijf te laten uitvoeren.

Hoogpolig vloerbedekking kopen
Voor de mensen die ook graag hoogpolig vloerbedekking in de woonkamer, slaapkamer of ergens anders in huis willen hebben liggen, is er gelukkig keus genoeg. Er zijn in Nederland verschillende winkels, speciaalzaken en zelfs bouwmarkten waar je hoogpolig vloerbedekking kunt kopen. Omdat hoogpolig vloerbedekking vrij prijzig kan zijn, is het zeker zinvol om prijzen en kwaliteiten te vergelijken of gebruik te maken van aanbiedingen.


Tapijt verwijderen

Vloerbedekking wordt in de meeste gevallen gelijmd om zo voor extra stevigheid te zorgen. Als je van de vloerbedekking af wilt, dan zul je deze dus eerst moeten verwijderen. Dit kan een heel karwei zijn. Maak de vloerbedekking aan de rand wat los. Je kunt hiervoor een schroevendraaier of iets anders scherps gebruiken om een beginpunt te maken. De vloerbedekking kun je dan gemakkelijker van de vloer los trekken. Er zullen altijd lijmresten op de grond blijven zitten. Vooral bruine lijm zorgt nogal eens voor vervelende harde plakresten. Om de lijm te verwijderen kun je het beste een afbijtmiddel gebruiken. Dit afbijtmiddel kun je gewoon in een bouwmarkt kopen. Witte lijm kan meestal wel met warm water verwijderd worden. Blijven er toch nog lijmresten zitten, dan kun je deze met een verfkrabber of een plamuurmes weghalen. Let tijdens het vloerbedekking verwijderen goed op:

 • Het ventileren van de ruimte, zeker als er met afbijtmiddel gewerkt wordt.
 • Draag een beschermkapje. Er kunnen naast de lijmresten ook hout of stofresten vrijkomen.
 • Krab lijm niet al te hard af, want zo kun je de ondergrond beschadigen.
 • Begin met het aanbrengen van afbijtmiddel aan een kant van de ruimte en werk zo naar de andere kant toe. Als je de hele ruimte hebt gehad, dan is het afbijtmiddel bij het beginpunt al goed ingetrokken en kun je daar beginnen met verwijderen van lijm.