Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Tapijt reinigen

Schoonmaken is niet altijd en voor iedereen een even leuke bezigheid, maar wel noodzakelijk. Het is erg belangrijk dat het huis regelmatig schoon gemaakt wordt, in verband met hygiëne. Vooral een vloerbedekking moet goed onderhouden worden. Een vloerbedekking wordt iedere dag blootgesteld aan zand, stof en vuil dat naar binnen wordt genomen. Er zijn verschillende soorten vloerbedekkingen die niet allemaal hetzelfde schoongemaakt moeten worden. Zo moet een tapijt vloerbedekking bijvoorbeeld anders schoon gemaakt worden dan een linoleum vloerbedekking.

Tapijt vloerbedekking schoonmaken op 4 manieren
Een tapijt vloerbedekking is de soort vloerbedekking waar het meeste vuil in gaat zitten. Dit soort vloerbedekking moet dan ook minimaal twee keer in de week gestofzuigd worden en eens in de zoveel tijd goed schoon gemaakt worden door middel van één van de volgende behandelingen:

  1. Droge poederreiniging; deze reiniging is makkelijk uit te voeren. Er moet tapijtpoeder over het hele tapijt uitgestrooid worden, deze poeder moet je goed inborstelen met een speciaal borstelapparaat en uitborstelend opzuigen met een stofzuiger die voorzien is van een electro-aangedreven borstel. Het vuil in het tapijt wordt geabsorbeerd door de poeder en dan weer opgezogen.
  2. Bonnet methode; dit is een effectieve methode voor een tussenreiniging. Met een speciaal reinigingsmiddel moet het tapijt worden voorgesprayd, waarna de top van het tapijt gereinigd wordt met behulp van een synthetische pad met microvezel. Het vuil in het tapijt wordt opgenomen door de pad die regelmatig ververst moet worden. Het droogt snel en het is een snelle opfrisbeurt voor het tapijt.
  3. Injectie-extractie; dit is een schoonmaakmethode waarbij water met een hoge druk in het tapijt wordt gespoten en weer onmiddellijk wordt opgezogen. Grote hoeveelheden vuil worden uitgespoeld en deze methode kan zelfs de diepste vervuiling verwijderen.
  4. Rotovac Powerhead; dit is een machine die met maar liefst vijftienhonderd reinigingsbewegingen per minuut het tapijt diep reinigt. Het vervuilde reinigingsmiddel wordt daarna met kracht opgezogen door de zes zuigmonden van de machine. Impregneer het tapijt na ieder van bovengenoemde behandelingen om snelle nieuwe vervuiling te voorkomen.

Schoonmaken van tapijtvloeren

Als je van plan bent om zachte vloerbedekking in de woonkamer of slaapkamer te gaan leggen, dan wil je er natuurlijk zo lang mogelijk plezier van hebben. Daarom is het erg belangrijk dat vloerbedekking erg goed wordt onderhouden, om ervoor te zorgen dat deze lang genoeg meegaat. In dit artikel gaan we het hebben over het onderhoud van vloerbedekking en geven een aantal tips hoe je ervoor kunt zorgen dat de vloerbedekking ook daadwerkelijk een lange tijd meegaat.

Uw tapijt goed onderhouden
Een goed onderhoud van zachte vloerbedekking zorgt niet alleen ervoor dat de vloerbedekking een lange tijd meegaat, het zorgt ook voor hygiëne in het huis. Er kunnen veel stoffen en bacteriën in vloerbedekking terecht komen, mede door het vuil op straat dat men mee naar binnen neemt. Vooral in huishoudens met kleine kinderen wordt er vaak op de vloerbedekking gespeeld, je moet er dan niet aan denken wat er allemaal verstopt zou kunnen zitten in vloerbedekking. De twee belangrijkste punten voor een goed onderhoud van vloerbedekking zijn goed stofzuigen en eventuele vlekken bestrijden.

Goed stofzuigen is belangrijk
Veel zachte vloerbedekkingen hebben garens van hoge kwaliteit waardoor ze makkelijk te reinigen en onderhouden zijn. Je moet er voor zorgen dat zo min mogelijk vuil de vloerbedekking bereikt. Het is dus verstandig om roosters bij de buitendeur en schoonloopmatten bij de deur te leggen, zodat het meeste vuil niet mee naar binnen wordt genomen. Roosters en schoonloopmatten zorgen er tevens voor dat steentjes en zand van de schoenzool af gaan, waardoor deze de vloerbedekking niet kunnen beschadigen. Helemaal schoon blijft vloerbedekking natuurlijk niet, maar je als je minimaal twee keer per week met een goede stofzuiger de voerbedekking schoonmaakt is het overgrote deel van het vuil verdwenen.

Vlekken bestrijden
Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand op het tapijt knoeit met drank of voedsel, maar dit hoeft niet per se een reden tot paniek te zijn. Pak direct een handdoek, maak deze vochtig en leg deze op de vlek. Ga geen shampoo of droogschuim gebruiken bij het schoonmaken van een vlek, hierdoor blijven namelijk kleverige zeepresten in de vloerbedekking achter die juist allerlei vuil aantrekken. In de meeste speciaalzaken van vloerbedekkingen zijn foldertjes verkrijgbaar waar precies in staat beschreven wat je allemaal moet doen in het geval van een vlek in de voerbedekking. Wat je moet doen hangt ook af van de soort vloerbedekking en de soort vlek.

Top 3 tips voor onderhoud aan tapijtvloeren

Goed stofzuigen en het doelgericht en op juiste wijze verwijderen van vlekken, is dus erg belangrijk voor het onderhoud van je vloerbedekking. Een paar handige tips betreffende onderhoud zijn verder:

  1. Gebruik nooit een föhn om een vlek die je net uit de vloerbedekking hebt gehaald droog te maken. Hitte kan de vlek namelijk fixeren.
  2. Loop binnenshuis zo vaak mogelijk op pantoffels of slippers in plaats van schoenen waarmee je buiten op straat hebt gelopen. Pantoffels en slippers hebben zachte zolen die voor een mooier uiterlijk en een lange levensduur van de vloerbedekking zorgen.
  3. Daarnaast is het ook aan te raden om de hele vloerbedekking één keer in de twee of drie jaar door een professioneel schoonmaakbedrijf te laten reinigen, oftewel een grote onderhoudsbeurt te geven. Hou je dit goed bij, dan ben je verzekerd van een lange levensduur van jouw mooie vloerbedekking.

Reinigingsmachine voor tapijtvloeren
Het reinigen van vloerbedekkingen kan ook met behulp van een reinigingsmachine. Deze reinigingsmachine is er in een grote en kleine uitvoering. De meer luxere stofzuigers van tegenwoordig hebben zelfs al een reinigingsfunctie voor tapijt ingebouwd. Beschik je zelf niet over een reinigingsmachine, dan kun je deze huren bij een doe het zelf zaak of een vloerbedekking speciaalzaak. Hier zitten uiteraard wel wat kosten aan verbonden, maar na een uurtje of twee reinigen is de vloerbedekking weer helemaal schoon. Zorg wel dat je het reinigen op een dag doet dat je niet in die betreffende ruimte hoeft te zijn. Na het reinigen zal het even duren voordat de vloerbedekking weer geheel gedroogd is. Je kunt er dus een tijdje niet op lopen.