Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Hoe onderhoud ik mijn houten vloer?

Een houten vloer vergt onderhoud. Hout is een natuurlijk product, dat leeft. Vlekken afkomstig van wijn, vocht, ketchup, verf … zijn dus niet uit te sluiten en niet steeds vlot te verwijderen.

Houd er eveneens rekening mee dat u een klassiek parket of een plankenvloer dient u op te schuren, te vernissen na een aantal jaren oftewel regelmatig te boenen. Wenst u zo weinig mogelijk onderhoud, dan kiest u het best voor fineerparket of laminaatparket. Beide vloeren vergen quasi geen onderhoud. Stofzuigen of even dweilen met een licht vochtig doek volstaat. Met fineerparket hebt u een vloer met echt hout en met de warme uitstraling van het natuurlijke product. Laminaatparket is een slijtvaste kunststofvloer, dat heel goed lijkt op een houten vloer.

Schuren van een houten vloer

Het schuren van een houtenvloerbedekking is een eerste stap in de afwerking van houten plankenvloeren, massief op meerlagig parket. Fineerparket en laminaatparket behoeven geen verdere afwerking.

Het schuren van de vloer zorgt voor een vlak oppervlak, dat daarna geboend, vernist of geolied kan worden. Bepaal eerst hoeveel u wenst af te schuren. Schuur eerst met een grove korrel (korrelgrootte 40). Nadien schuurt u verder met korrelgrootte 60 tot 80. Stop het parket op met het bekomen houtstof, gemengd met een bindmiddel. Werk nadien af een fijne korrel (tussen 100 en 120).

Boenen van de houten vloer

Boenen is een waslaag aanbrengen op de houten vloer, plankenvloer of massief parket. Het voordeel van boenwas is dat de mooie houtstructuur goed zichtbaar blijft. De wassen laag, die u op de houten vloer aanbrengt, is niet zo slijtvast. U zal dus geregeld ( één tot tweemaal per jaar) de vloer opnieuw moeten boenen. Boenwas wordt voornamelijk gebruikt in weinig gebruikte woonruimtes. Geboende vloeren vloeren zijn mooi doch vergen behoorlijk wat onderhoud. Fineerparket is een mooi alternatief. Ook hier blijft de structuur van het hout mooi zichtbaar zonder het minste onderhoud.

Houten vloeren vernissen

Het voordeel van vernis is dat een beschermende laag op het houtoppervlak wordt aangebracht.

Belangrijk is de soort vernis die u aanbrengt. We geven de voorkeur aan polyurethaan-acrylaatdispersies. Deze vernissoorten kunnen gemakkelijk aangebracht worden en drogen zeer snel. U kan dus meerdere vernislagen per dag aanbrengen.

Vooraleer u het vernis op de houten vloer aanbrengt, dient u de poriën van de vloer te vullen.

Vernis is zeer goed bestand tegen schokken maar slijt op de duur wel op de plaatsen waar er meest gelopen wordt. Na enige tijd, 5 tot 10 jaar, dient u dus de volledige vloer nog eens op te schuren en wederom te vernissen.

Oliën houten vloer

Het voordeel van olie is dat het dieper in het hout dringt. Een kleine herstelling kan vlot zonder de volledige vloer opnieuw te moeten inoliën. Houd er rekening mee dat uw vloer enige verkleuring ondergaat. Breng de olie in meerdere lagen aan en gebruik bij voorkeur een borstel. Onderhoud nadien gebeurt met een dweil. Oliën van vloeren is geschikt voor vloeren met een grote gebruikslast.