Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Tegelvloer leggen

Vloertegels leggen is handig om te kunnen, want vloertegels vormen een cruciaal onderdeel van uw woning. Met de nog steeds toenemende populariteit van tegelvloeren, onder andere door het oneindige aanbod aan kleuren en soorten, is het leggen van een vloertegels van vitaal belang om uw woning de ideale uitstraling mee te geven. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het correct leggen van een vloertegels een kunst op zich is en dat u best een vakman onder de arm neemt om deze taak op zich te nemen en tot een goed einde te brengen. Om de werktijd en dus het budget toch enigszins te beperken, kan u echter wel al enkele voorbereidende werken treffen zodat de specialist ter zake zich enkel op het vloertegels leggen kan focussen.

Zorg voor voldoende vrije ruimte op de vloer

Of het nu gaat om een tegelaanleg of zelfs om een schilderproject het eerste voorbereidende werk dat steeds moet gebeuren, is het vrijmaken van de ruimte waar de taak gaat plaatsvinden. Verwijder daarom voordien alle mogelijke meubilair en andere zaken die een hinderend object kunnen zijn tijdens de aanleg van uw vloertegels. Het is namelijk ook belangrijk om te weten dat, na het leggen van de vloer, verschillende tegelvloeren vaak een aantal dagen niet mogen betreden worden omwille van de droogperiode. Alles wat u daarom heeft laten staan, is gedurende deze dagen dan ook niet bereikbaar. Ook kleinere zaken, die op het eerste zicht misschien geen hindernis vormen, zoals de handdoek in de badkamer of het vuilbakje op het toilet kunnen best meteen verwijderd worden. Elk object minder is ook een object minder dat moet verplaatst worden bij het vloertegels leggen en spaart weer wat tijd uit. Voor zwaardere objecten zoals een diepvriezer of een wasmachine kunt u dan weer wel de hulp inroepen van de vakman.

Het belang van de vochtigheidsgraad en de temperatuur tijdens het leggen

Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien bij vloertegels leggen, maar toch een cruciale rol speelt bij de aanleg van uw vloertegels is de vochtigheid. Een vochtigheid van 25% à 70% in de ruimte waar de vloer moet gelegd worden, is ideaal. Een grotere vochtigheid zou enkel een langere droogperiode met zich meebrengen terwijl een lagere vochtigheid dan weer zou kunnen resulteren in het barsten van de tegelmortel en de tegelvoegen. Daarnaast zorgt u er ook best voor dat de ruimte een kamertemperatuur van 21°C heeft. Deze temperatuur wordt het best al 48 uur voor het eigenlijke vloertegels leggen bereikt om tot een ideale droogtijd te komen.

Oude vloertegels verwijderen voordat de nieuwe vloer wordt gelegd

In een nieuwbouw vormt dit natuurlijk geen optie maar als u heeft besloten om in uw huidige woning een nieuwe vloer te leggen dan kunt u ook al beginnen met het verwijderen van de oude vloer. Een tijdrovende bezigheid die perfect door u zelf kan uitgevoerd worden. Voor het leggen van een tegel vloer is de hand van een vakman nodig maar voor het afbreken van een oude vloer is enkel wat brute kracht en doorzetting vereist. Raadpleeg echter eerst even uw vakman of het wel nodig is om de oude vloertegels te verwijderen omdat sommige tegelvloeren perfect op een oude vloer kunnen gelegd worden. Veel succes met vloertegels leggen!