Vloer vergelijken
Direct een offerte aanvragen voor een nieuwe vloer

VLOER OFFERTE AANVRAGEN

Parketvloer schuren

Net als iedere andere houten vloer heeft ook het traditionele parket onderhoud nodig. Een traditionele parketvloer gaat, mits hij goed gelegd is, een leven lang mee. Het is dan ook een aanwinst voor uw woning. Maar net als bij iedere andere vloer zullen er na verloop van tijd sporen van het gebruik zichtbaar worden. Hierbij kunt u denken aan krassen als gevolg van bijvoorbeeld het verschuiven van stoelen, of aan beschadigingen die optreden als u zware voorwerpen op het parket laat vallen. Maar ook vocht, verkleuring door licht en het zichtbaar worden van een looproute kunnen de uitstraling van het parket ernstig aantasten. Als parket zijn mooie uitstraling heeft verloren of als de vloer is beschadigd, dan kan deze met behulp van de juiste behandeling weer in zijn oude glorie hersteld worden. Het schuren van de parketvloer maakt daar vaak deel van uit. Lees hier handig advies en tips voor het schuren van parket en de mogelijkheden hiervoor.

Parket schuren
Parket schuren kunt u zelf doen, maar u kunt het natuurlijk ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Bij het schuren wordt er in 2 tot 3 lagen in totaal een halve tot een hele millimeter van de bovenkant van de vloer weggeschuurd. Alle krassen worden er uit geschuurd, en ook de ondiepe putten verdwijnen als gevolg van het schuren. Om parket in een zo goed mogelijke conditie te houden, kan gemiddeld genomen gesteld worden dat de vloer eens per 7 á 9 jaar moet worden geschuurd. Na het schuren moet de hij dan worden behandeld met was, wax, olie of een speciale parketlak.

Schuurmachine voor schuren parket
Om parket te kunnen schuren, is een parketschuurmachine nodig. Deze zijn te huur bij bijvoorbeeld bouwmarkten en machine verhuurbedrijven, en een goede handleiding is altijd bijgesloten. Met de machine kunt u de grote vlakken snel en zorgvuldig schuren, waarbij de machine het werk voor u doet. De schuurmachine ‘rijdt’ namelijk vanzelf naar voren, zodat u hem alleen maar op constante snelheid hoeft te houden. Let er daarbij wel op dat u hem niet tegenhoudt, want dit kan namelijk oneffenheden in het parket veroorzaken. Met de parket schuurmachine kunt u de hoeken niet doen, en met sommige machines is het ook niet mogelijk dicht bij de muur te komen. Voor deze plekken kunt u een kantenschuurmachine huren of dit met de hand doen.

Stappenplan schuren parket
Het schuren van parket begint altijd met het wegschuren van de bestaande lak- of waslaag.

  1. Met korrel 40 of 60 (grof) wordt hiertoe de vloer diagonaal geschuurd. De meeste krassen en putjes verdwijnen hiermee ook.
  2. De volgende stap is het schuren met korrel 80, en dit keer wordt er geschuurd in de lengterichting van de planken. De laatste oneffenheden verdwijnen hiermee ook.
  3. Bij visgraat of blokpatroon parket moet er tot slot nog 1 keer helemaal worden nageschuurd met korrel 120 (fijn) om alle schuurkrasjes te verwijderen. Bij lamel parket is deze laatste stap vaak niet nodig.
  4. Na het doorlopen van de schuurstappen is uw parket klaar om gelakt te worden.